Alegerea robinetului termostatic de radiator

trv Este dovedit că, selectate și instalate corespunzător, robinetele termostatate de radiator oferă un control precis al temperaturii în camerele individuale, reducând costurile de încălzire și îmbunătățind confortul. Cu toate acestea, nu toate robinetele termostatice de radiator sunt la fel, explică Cezar Cojocea, Director Vanzari, Danfoss.

- 14 februarie 2018 De către DANFOSS INCALZIRE

Cercetare independentă

Inventate de Danfoss încă din 1943, robinetele termostatice de radiator (TRV) sunt esențiale în atingerea eficienței optime în sistemele de încălzire cu radiatoare. Această afirmație este susținută de testele de control al încălzirii efectuate în cadrul Energy House de la Universitatea Salford. Rezultatele au evidențiat importanța robinetelor termostatice de radiator în asigurarea distribuției eficiente a căldurii în întreaga locuință. Într-adevăr, studiul realizat în cadrul universității a demonstrat că acest lucru nu este posibil fără instalarea robinetelor termostatice pe radiator, chiar dacă sistemul este echilibrat.

Deși robinetul termostatic de radiator este o soluție recunoscută pentru eficientizarea consumului de energie, gama largă de produse disponibile - cu caracteristici, funcții și senzori diferiți, poate confuza chiar și cel mai experimentat instalator în încălzire. Cheia pentru a menține clienții fericiți și a dezvolta noi proiecte, constă în alegerea potrivită, în funcție de nevoile utilizatorului final.

Avantaje și dezavantaje

Dacă aruncați o privire pe oricare dintre grupurile de discuții online despre instalații, este posibil să întâlniți conversații despre tipurile de robinete termostatice și argumente pro și contra ale diferitelor tipuri și mărci. Pentru a facilita selecția, instalatorii trebuie să cunoască cea mai importantă diferență dintre opțiunile disponibile pe piață și materialul utilizat în senzor.

Conceptul de bază

Să începem prin a sublinia conceptul de bază din spatele robinetului termostatic modern. În interiorul fiecărui cap termostatic există un senzor care conține un material, de obicei ceară sau un lichid, care se dilată pe măsură ce temperatura camerei crește și se contractă atunci când se răcește. Senzorul este conectat la un robinet termostatic de pe radiator, care se deschide pe măsură ce senzorul se contractă și se închide când senzorul se dilată, pentru a controla debitul apei care intră în radiator. În timp ce acest concept este în sine foarte eficient, materialul utilizat în interiorul senzorului va afecta performanța generală și precizia robinetul termostatic. Acest lucru se datorează faptului că diferitele materialele au proprietăți termice diferite, atât inițial, cât și pe parcurs. 

Timp de răspuns

Conform legilor fundamentale ale fizicii, cu cât materialul utilizat în senzor  este mai ușor, cu atât mai repede va răspunde la modificările temperaturii ambiante. Având în vedere acest principiu științific, este corect să spunem că modelele lichide au avantajul unui timp de răspuns mai rapid, comparativ cu un senzor umplut cu ceară. Întrucât ceara este un material mai greu și mai dens, se extinde și contractă mai lent. Timpul de răspuns al robinetului termostatic de radiator va avea un impact direct nu numai asupra confortului, ci și asupra consumului de energie și a costurilor totale de încălzire.

Robinetele termostatice cu ceară

În afară de un timp de reacție mai lent la schimbările de temperatură, ceara dintr-un senzor termostic are, în multe cazuri, tendința de a-și schimba consistența în timp. Acest lucru se datorează în principal compoziției sale cristaline. Cristalele se măresc  în urma dilatărilor și contracțiiilor constante. Astfel, ceara devine mai dură și mai grea și are nevoie de o temperatură mai ridicată pentru a reacționa. Deși acest proces poate dura până la un an, în timpul respectiv, utilizatorul final va descoperi că trebuie să își mărească setările de temperatură pentru a obține același nivel de confort. Efectuarea acestei ajustări graduale poate determina în timp, o mare diferență în ceea ce privește costurile de încălzire și poate în cele din urmă să reducă potențialul de economisire a energiei. Mai presus de toate, instalatorul ar putea să se confrunte cu un client nemulțumit, lucru pe care fiecare afacere cu o reputație bună încearcă din greu să-l evite.

O alegere informată

Este dovedit că robinetele termostatice de radiator ajută gospodăriile să economisească energie și să îmbunătățească confortul, dar pentru a maximiza aceste beneficii pe termen lung, este important să știți ce se întâmplă în interiorul senzorului. Când cunoașteți diferențele, puteți face o alegere informată pentru clientul dvs. și puteți ajuta la păstrarea reputației meritate a termostatului de radiator, prin controlul eficient  al încălzirii din punct de vedere al costurilor. Dacă aveți vreo îndoială, puteți să verificați întotdeauna gama largă de opțiuni de pe site-urile web ale producătorilor sau să cereți sfaturi furnizorului dvs. înainte de a face o achiziție.

 

 

Socializați Participați

Doriți să socializați cu noi?

Haideți să ne cunoașteți și să participați la conversație