Termoficare 4.0

Nordhavn_738x415

Viitorul termoficării se conturează chiar în acest moment în districtul Nordhavn din Copenhaga. EnergyLab Nordhavn dezvoltă modalități de integrare a energiei regenerabile, a căldurii, a transporturilor și a clădirilor eficiente din punct de vedere energetic într-un sistem energetic inteligent și flexibil. Printre inovațiile care fac acest lucru posibil sunt componentele conexe care optimizează în mod continuu consumul de energie și furnizează date privind fluxurile de energie; rețelele de termoficare adecvate pentru temperaturi foarte scăzute; și astfel de surse de energie neconvenționale precum excesul de căldură din unitățile frigorifice din supermarketuri.

 

- 5 februarie 2018 De către DANFOSS INCALZIRE

Specialiştii în domeniul termoficării pot fi găsiți și în Berlin, unde Vattenfall construiește cea mai mare fabrică de energie termică din Europa, dar şi în Hamburg, unde solul de sub oraș va fi folosit drept depozit sezonier de căldură.

Aceste exemple demonstrează următoarele aspecte: Domeniul termoficării are potențialul de a deveni mai mult ca niciodată motorul tranziției energetice. Reprezentanţii politici se așteaptă ca noi să valorificăm acest potențial în beneficiul tuturor.

Suntem gata să ne asumăm acest rol? Ce va fi necesar pentru a face față acestor provocări? 

Sunt convins că tehnologiile inovatoare vor aduce o contribuție importantă. Digitalizarea va revoluționa domeniul termoficării. Cuvintele cheie cum ar fi Internetul Obiectelor (IoT), învățarea automată (ML) și inteligența artificială (AI) îşi găsesc drumul în acest domeniu. Odată cu acestea apar şi metode noi de colectare şi evaluare a datelor (IoT), de anticipare a consumului de energie (ML) și de corelare cu furnizarea de căldură (AI). Aceste inovaţii ne permit să optimizăm temperaturile din rețea, să transferăm sarcini termice în clădiri și să utilizăm capacitățile de stocare a căldurii din infrastructura de termoficare. Toate acestea pot reprezenta o schimbare revoluţionară într-un sistem energetic care trebuie să integreze un volum tot mai mare de energie regenerabilă volatilă.

Beneficiile pentru toate părțile implicate sunt enorme: creșterea eficienței energetice, reducerea emisiilor, îmbunătățirea confortului pentru rezidenți și costuri mai mici. În același timp, trebuie să ne asigurăm că noile tehnologii sunt rezistente la amenințările de securitate cibernetică și datele confidenţiale sunt protejate. 

Acum este momentul potrivit pentru a mobiliza puterea inovatoare a industriei noastre pentru a implementa proiectul Termoficare 4.0. Avem oportunitatea de a ne îmbunătăţi nu doar sectorul nostru, ci întregul sistem energetic.

Mă simt încrezător în noul an și aştept cu nerăbdare inovațiile pe care le vom dezvolta împreună în 2018. 

Anton Koller, Președintele Diviziei Termoficare, Danfoss

 

Acest articol a fost publicat inițial în ediția din ianuarie a revistei Euroheat & Power (în limba germană).

 

 

Danfoss_Anton_Energy-Solutions_738x415

 

Socializați Participați

Doriți să socializați cu noi?

Haideți să ne cunoașteți și să participați la conversație