Când stingi lumina, redu și temperatura interioară!

Cel mai rapid mod de reducere a facturii la încălzire: robinetul termostatic de radiator

Danfoss-campanie termostat-banner 750x345-V5_fara logo 48 – 69 % din consumul total de energie din locuințe este alocat încălzirii. Cu toate acestea, in România, 9,3 milioane radiatoare sunt încă echipate cu robinete manuale de radiator și 6 milioane radiatoare au robinete termostatice mai vechi de 20 de ani.

- 1 noiembrie 2018 De către Danfoss Încălzire

Robinetele de radiator cu cap termostatic reprezintă o tehnologie de economisire a energiei care reduce risipa de căldură din locuințe, generând economii cu costurile de încălzire de până la 30% sau chiar mai mari.

Acestea sunt necesare pentru ca economiile de energie estimate pentru proiectele de izolare să se concretizeze, de fapt, în practică. Economiile de energie estimate pentru proiectele de creștere a gradului de izolație sunt calculate pornind de la premisa că temperatura din interiorul clădirii rămâne neschimbată, înainte și după aplicarea izolației. În practică, acest lucru se va întâmpla numai dacă există controlul temperaturii în încăperi, care permite prevenire supraîncălzirea ambientului. Adesea, locatarii care au izolat locuințele se plâng că aceasta a devenit prea caldă și trebuie să deschidă ferestrele pentru a obține confortul termic dorit.

 

Un studiu realizat de EUBAC - Asociația Europeană pentru Automatizarea și Controlul Clădirilor estimează că aproximativ 500 de milioane de robinete fără control termostatic sunt montate pe radiatoare în casele din UE, astfel risipindu-se energie şi bani an de an. În România, același studiu estimează existența a peste 9,3 milioane raditoare în 1,3 milioane locuinte, pe care nu sunt instalate doar robinete manuale de radiator, care nu permit controlul temperaturii interioare. În plus, tot in România, 6 milioane de radiatoare din 866,529 locuințe au termostate de radiator mai vechi de 20 ani, care nu mai sunt eficiente din punct de vedere energetic.

 

”Suntem plecați de acasă între 8 și 10 ore in fiecare zi, dar încălzim în continuare casa la temperaturi de 24-26 grade. Dacă stăm acasă folosim doar unele încaperi, dar le încălzim pe toate la fel. Dacă am conștientiza cu toți, că reducând temperartura interioară cu 1 grad, economisim 5% energie, Și reducând temperatura cu 5-6 grade in perioadele în care nu suntem acasă, putem reduce cu până la 23% consumul de energie pentru încălzire.  Scădem costurile, putem contribui la reducerea nivelului emisiilor CO2 și totul, doar prin simpla rotirea termostatului. Sau chiar mai ușor - sistemele Smartheating vă permit să controlați încălzirea direct pe telefonul mobil.” declară Cezar Cojoca, Director vânzări, Segmentul Danfoss Încălzire.  

Studiul EUBAC arată că instalarea robintelor cu senzori termostatici pe radiatoare ar contribui la reducerea  nivelului de emisii cu 360.000 tone CO2, având un impact considerabil asuprea reducerii poluării în zonele urbane deja aglomerate. În Europa, există prevederi care prevad oblogativitatea instalării instrumentelor individuale de control al încălzirii în încăperi. De exemplu, în Germania, de la începutul anilor `70 a existat o reglementare prin care se cerea ca toate radiatoarele să aibă robinete termostatice de radiator. Drept urmare, 95% dintre locuințele din Germania au robinete termostatice de radiator montate, comparabil cu media UE de 59%. 

”Noua directivă europeană pentru eficiența energetică EPBD pune accentul pe nevoia instalării instrumentelor individuale de control, ca instrumente pentru eficientizarea energetică a clădirilor. Sperăm că în adoptarea la nivel local a Directiei, să se țină cont de aceste recomandări, precum și de exemplele de bună practică din alte țări europene.” a declarat Monica Ardelean, Director Executiv, Romanian Green Buildings Association. 

Pentru mai multe detalii, vă invităm să consultați materialele anexate sau să ne contactați la adresa danfoss.ro@danfoss.com. 

 

 

 

 

Socializați Participați

Doriți să socializați cu noi?

Haideți să ne cunoașteți și să participați la conversație